FAQ: Veelgestelde vragen

Moet ik een afspraak maken als ik langs wil komen?
Kom langs
 tijdens de openingsuren. Je maakt best vooraf een afspraak. Zo word je snel verder geholpen.

 

Zijn jullie open op zaterdag?
Wij zijn niet open op zaterdag. Bekijk de openingsuren per contactpunt.

 

Welke papieren moet ik meebrengen?
Breng zeker je identiteitskaart mee en/of andere geldige verblijfsdocumenten. Als je een diploma hebt van de cursus ‘Nederlands als tweede taal’ (NT2), mag je dit ook meebrengen.

 

Moet ik betalen voor de cursussen?
De basiscursus Nederlands (tot richtgraad 1.2) en de cursus maatschappelijke oriëntatie zijn een onderdeel van het inburgeringsprogramma. Het hele programma (inclusief de cursussen) is gratis. Opgelet: in sommige Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) moet je extra betalen voor het cursusmateriaal. Inburgering betaalt enkel het inschrijvingsgeld.

 

Moet je alle delen van het inburgeringsprogramma volgen?
Je kan vrijstellingen krijgen voor delen van het programma. Bijvoorbeeld: je spreekt vlot Nederlands. Op basis van een test of een attest (richtgraad 1.2) kan je vrijgesteld worden voor de cursus Nederlands. Je kan ook een vrijstelling krijgen voor de cursus maatschappelijke oriëntatie. Neem contact op voor meer info.

 

Ik wil een cursus volgen. Hoe kan ik mij inschrijven?
De cursussen Nederlands en maatschappelijke oriëntatie vormen  een onderdeel van het inburgeringsprogramma. Inschrijven voor het programma kan enkel na een afspraak. Bel of mail om een afspraak te maken.

 

Wanneer kan ik een cursus maatschappelijke oriëntatie volgen?
We bieden het hele jaar door cursussen aan in verschillende talen en op verschillende plaatsen. De cursussen gaan door overdag, ’s avonds of in het weekend of een combinatie hiervan. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Wanneer kan ik starten met een cursus Nederlands?
Kom langs in een van onze contactpunten voor een advies en een attest. Daarna kan je je inschrijven voor een cursus. Het Huis informeert je over de momenten dat je een cursus kan volgen in jouw buurt. Vele cursussen starten in september of januari.

 

Wat gebeurt er met de cursus als ik werk heb? Wat als ik zwanger ben?
We houden steeds rekening met je persoonlijke werk- en gezinssituatie. Neem contact op met je trajectbegeleider als deze situatie verandert tijdens je traject. Dan bekijken we samen hoe het vervolg van je traject kan verlopen. 

 

Waarom ben ik verplicht en niet rechthebbend?
De wet bepaalt dat een aantal categorieën van inburgeraars verplicht is om het inburgeringsprogramma te volgen en andere categorieën niet. Neem contact op met onze trajectbegeleiders voor meer informatie. Zij zijn expert en leggen je graag uit waarom je verplicht of rechthebbend bent. Klik hier voor meer informatie over de doelgroep van Inburgering.

 

Waarom krijg ik een boete?
We proberen ervoor te zorgen dat niemand een boete krijgt. Toch kan het gebeuren dat je een administratieve geldboete moet betalen. Deze reden is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Neem contact op met je trajectbegeleider voor meer informatie.

 

Hoe lang duurt een traject?
We streven naar een duurtijd van twee jaar. Je persoonlijke traject kan korter, maar ook langer zijn. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie en van het NT2-programma dat je volgt.

 

Waarom moet ik een contract ondertekenen?
In het begin leg je samen met je trajectbegeleider vast in een inburgeringscontract welke onderdelen van het inburgeringsprogramma je zal volgen. Dat contract houdt een engagement in: jij engageert je om het traject te volgen, het onthaalbureau engageert zich om aan te bieden wat je nodig hebt om dit traject te kunnen doorlopen. Zonder het contract kan je geen inburgeringsprogramma volgen.

 

Wat moet ik doen om mijn diploma te laten erkennen?
Om je diploma te laten erkennen, moet je een officiële procedure volgen. Wij kunnen je begeleiden bij alle stappen die noodzakelijk zijn om een dossier in te dienen bij de bevoegde administratie. Klik hier voor meer
info over diplomagelijkschakeling.

 

Wat is een inburgeringsattest?
Het inburgeringsattest is het bewijs dat je het hele programma hebt gevolgd. Je krijgt dit als je het programma hebt voltooid.

 

Heeft het niet starten of stoppen met een inburgeringsprogramma invloed op mijn uitkering?
Inburgering heeft een informerende functie ten aanzien van haar partners. OCMW en VDAB nemen zelf beslissingen over wie recht heeft op een uitkering en wie niet.

 

Heb ik een inburgeringsattest nodig om Belg te worden?
Meerderjarige vreemdelingen kunnen Belg worden als ze aan bepaalde criteria voldoen. In bepaalde situaties kan je met het inburgeringsattest bewijzen dat je maatschappelijk geïntegreerd bent. Het attest heeft geen invloed op je verblijfsstatuut.

 

Nog een andere vraag? Stel ze ons.


webdesign by ITAFdesign, part of ITAF